Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2011 15:59 - Що е то ареал и каква е ареалогичната характеристика на цветята
Автор: cvetnagradina Категория: Хоби   
Прочетен: 1123 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 24.07.2011 12:37


Ареологична характеристика на цветята
Кои са най-типичните цветни представители от различните контитенти?

Всяко цвете изисква определен набор от условия, за да се развива и репликира. Бъдейки растения, цветята също се включват в растителните царства, на които условно е разделена нашата планета. Местообитанията, по които цветята се развиват по естествен път се наричат ареали на разпространение. Тези ареали имат географски граници и зависят от климатичните условия, релефа, надморска височина, слънчевата радияция и много други фактори.

Цветята са с най-различна ареологична характеристика, като причината за това:
  • характера на средата във която се отглеждат цветята, който позволява да се регулират и променят абиотичните фактори. Това регулиране на факторите е най-добре изразено в закрита среда и в по-малка степен в открита.
  • малките размери на цветята, които са от 1-2см до 2-3м. Това прави възможно и пренасяне на възрастни представители от различни ареали.
  • елиминиране на фактора конкуренция.

Кои са 6-те растителни царства на планетата Земя?

I. Холарктическо растително царство – обхваща умерените зони на Северното полукълбо и от гледна точка на цветарството. Много растителни семейства са с този ареал Fam.Brassicaceae, Fam.Caryophyllaceae, Fam.Campanulaceae, Fam.Asteraceae. Повечето се използват като многогодишни в открита среда.

II. Палеотропическо растително царство – обхваща тропическите зони на стария свят Азия и Северна и Средна Африка. Това растително царство е източник на много растителни видове за интериора Croton, Hibiscus rosa-chinensis, Ficus.

III. Неотропично растително царство – включва Централна и Южна Америка - Fam.Cactaceae, Fam.Orchidaceae, Fam.Bromeliaceae.

IV. Австралийско растително цалство – включва Австралия и Нова Зеландия – р.Helichrysum, p.Helipterum.

V. Арктическо растително царство – обхваща най-южните райони на Южна Америка и прилежащите острови – Fuchsia, Aracauria.

VI. Капско растително царство – включва Южна и Югозападна Африка и е източник на много растения за външна декорация едногодишни и за отрязан цвят и такива за вътрешна декорация p.Gerbera, p.Freesia, p.Gladiolus, p.Gazania, p.Pelargonium.

Видове от Северна Америка и Североизточна Азия обикновено при наши условия зимуват и само в редки случаи има проблеми при образуването на семена, но могат да се размножават вегетативно. Също така Северна Америка е изключително богата на едногодишни по природа видове, които при наши условия обикновено са студоустойчиви. В световен мащаб съществуват строги ограничения за пренасяне:
на видове включени в конвенцията CITES за редки и защитени видове.
забрана за внасяне на растения със тъй наречения агресивен потенциал, които имат способността силно да се самозасяват и да се нанасят като вторични за дадена флора – p.Impatiens, Oenothema biennis.

Обозначени са и т.н. устойчиви растения /Sustainable plants/ - растения, които не се разпространяват агресивно и не пречат за развитието на декоративни растения и представители на местната флора.





Гласувай:
2



1. анонимен - pipinana
22.07.2011 16:15
razbiram 4e ima specialni pravila
цитирай
2. letopisec - беше ми
22.07.2011 17:22
интересно; ще гласувам
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cvetnagradina
Категория: Хоби
Прочетен: 9228
Постинги: 5
Коментари: 2
Гласове: 4
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930